Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се отбелязва, както

...
Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се отбелязва, както
Коментари Харесай

Цветница е! Иисус Христос влиза като цар в Йерусалим

Цветница е преносим християнски, само че и народен празник, който се отбелязва, както в православната, по този начин и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Тази година се пада на 28 април.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. 

 

Църквата назовава деня Вход Господен, защото той напомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха. Той се отбелязва незабавно след Лазаровден, в последната неделя преди Великден.

 

Според евангелския роман хората в града посрещнали Исус по този начин, както в антични времена се посрещали царете спечелили. Те махали със зелени клончета, застилали пътя му с облеклата си и го приветствали с възгласа " Осанна ", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги избави от властта на римляните.

 

" Иисус им отговори и рече: пристигнал е часът да се популяризира Син Човеческий. Истина, истина ви споделям: в случай че житното зърно, паднало в земята, не почине, остава си само; в случай че ли почине, принася доста плод. Който обича душата си, ще я изгуби; а който ненавижда душата си на тоя свят, ще я резервира за безконечен живот. Който Ми служи, дано Ме последва; и дето съм Аз, там ще бъде и Моят чиновник. И който служи на Мене, него ще уважи Моят Отец (Евангелие на Йоан, 12: 23 - 26)

 

Според евангелистите Христос идва в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него облеклата си и маслинови клончета.

 

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. 

Като наближават Витфагия на Маслиновата планина, Исус споделя на двама от учениците си:
„ Отидете в селото, което виждате ей там, и незабавно ще намерите вързана магарица и дребното ѝ с нея, отвържете ги и ги доведете при мене. И в случай че някой ви каже нещо, отговорете: ‘Нужни са на Господаря.’ Тогава той незабавно ще ги пусне. “ (Матей 21:2, 3)

Учениците не схващат, че тази повеля е обвързвана с знамение. Но по–късно осъзнават, че се е изпълнило едно знамение на Захария. Той предсказал, че обещаният от Бога Цар ще пристигна в Йерусалим „ преклонен и яздещ магаре, рожба на магарица “. (Захария 9:9)

Когато учениците отиват във Витфагия и вземат магарето и магарицата, хората, които стоят наоколо, ги питат: „ Какво вършиме? Защо отвързвате магарето? “ (Марко 11:5) Но когато чуват, че животните са за Господаря, им разрешават да ги отведат. Учениците поставят горните си облекла върху двете животни, само че Исус сяда на младото магаре.

Докато той доближава Йерусалим, хората стават от ден на ден. Мнозина постилат на пътя облеклата си, а други — „ клончета, които са отрязали в нивите “ или от дърветата. Те викат: „ Молим те, дай му избавление! Благословен е този, който идва в името на Йехова! Благословено е идващото царство на татко ни Давид! “ (Марко 11:8–10) Фарисеите измежду множеството се ядосват на тези възгласи. Те споделят на Исус: „ Учителю, смъмри своите възпитаници. “ Той им отвръща: „ Казвам ви, в случай че те замълчат, камъните ще стартират да викат. “ (Лука 19:39, 40)

Като вижда Йерусалим, Исус заплаква и споделя: „ Само в случай че беше схванал в този ден кои са нещата, които водят до мир! Но в този момент те са скрити от очите ти. “ Йерусалим ще заплати за своето умишлено непокорство. Исус предсказва: „ Враговете ти ще построят към тебе барикада от островърхи колове и ще те обкръжат и притиснат отвред, и гневно ще хвърлят на земята и тебе, и децата ти, и няма да оставят камък върху камък в тебе. “ (Лука 19:42–44) В единодушие с тези думи Йерусалим е погубен през 70 година

При влизането на Исус „ целият град е обзет от неспокойствие “ и хората питат: „ Кой е този? “ А множествата споделят: „ Това е Исус, пророкът от Назарет в Галилея! “ (Матей 21:10, 11) Онези измежду тях, които са видели възкресението на Лазар, описват за него на останалите. Фарисеите се оплакват, че не реализират нищо, и си споделят един на различен: „ Целият свят потегли след него. “ (Йоан 12:18, 19)

Според обичая си, когато идва в Йерусалим, Исус отива в храма да поучава. Там лекува слепите и куците. Когато виждат какво прави и чуват момчетата в храма да викат „ Молим те, дай избавление на Давидовия наследник! “, основните свещеници и книжниците са възмутени. Те го питат: „ Чуваш ли какво споделят тези? “ Исус им дава отговор: „ Никога ли не сте чели ‘От устата на дребните деца и кърмачетата ти обезпечи възхвала’? “ (Матей 21:15, 16)

Той оглежда всичко в близост и тъй като към този момент е късно, си потегля от храма с апостолите. Преди да настъпи 10 нисан, Исус се връща във Витания, където прекарва неделната нощ.

 

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клончета портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. 

 

Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус ХристосИмен ден честват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и доста други имена.


За църковния празник, който съгласно църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост - Връбница или Цветница - се разрешава риба. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР